Praktijkvoorbeelden

Relaties

Mensen gaan allerlei relaties aan in hun leven. Het begint natuurlijk met je vader, je moeder en broers of zussen. Al snel komen ook vriendschappen in beeld, gevolgd door bekenden of kennissen. Op een bepaalde leeftijd komt ook een partner in zicht. Relaties zijn belangrijk voor mensen omdat ze er veel van leren over zichzelf en hun gevoelens en emoties, maar ook over anderen en hun belevingswereld. Vaak krijg ik hier vragen over waar flink wat emotie onder zit:

 ***

Een vrouw had geen contact meer met haar familie. Zij voelde zich altijd al binnen het gezin de gebeten hond. Nooit was het goed, wat ze ook deed. Ze kreeg al vroeg een partner en verliet het huis. Er was al snel geen contact meer met haar ouders en ook niet met haar broer, hoewel zij daar toch haar best voor had gedaan. Dat deed pijn. Jaren later, tijdens een festiviteit in de omgeving waar zij woonde, zag ze haar ouders en haar broer. Die reageerden niet op haar en liepen haar gewoon voorbij zonder iets te zeggen. De vrouw was daarna zo verdrietig dat zij besloot hulp te zoeken. Ze kwam bij mij met de vraag waarom dit zo met haar familie was gelopen. In de energie zag ik dat zowel de ouders als de broer haar als "anders" zagen. Deze energie is niet alleen apart, maar is tevens afscheidend en verscheurend. Op haar vraag of dit ooit goed zou komen, moest ik haar teleurstellen. Soms moeten wij in ons leven voelen wat afkeuring is en dit accepteren, hoe pijnlijk ook. Vaak heeft dat met een vorig leven en karma te maken.

Relatiecrisis

Bij relaties gaat het erom dat je beseft dat je partner altijd de goede partner is. Daarmee bedoel ik niet dat je je altijd gelukkig voelt met die partner en daar altijd mee samen blijft. Het gaat om je persoonlijke ontwikkeling, een proces waaraan je partner onbewust meewerkt.

 

Soms heb ga je door een moeilijke fase in je relatie. Je hebt het zwaar met gedrag van de ander, of met diens emoties. Je begrijpt niet waarom jij zo op hem reageert of andersom.

 

Als het ontwikkelingsproces met je partner is afgerond, ga je verder met je ontplooiing, alleen of met een andere partner.

Vaak kan ik je daar meer inzicht in geven:

***

Er kwam een man bij mij die zijn vrouw helemaal niet meer begreep. Ze reageerde kattig of nijdig als hij wat vroeg, alles was teveel, ze wilde niet meer naast hem zitten en ze wilde geen seks meer met hem. Hij vroeg zich af of ze moesten gaan scheiden. 

 

Inzicht in de energie vertelde mij dat hij vóór die tijd steeds over haar grens was gegaan. En zij had hem dat niet duidelijk genoeg aangegeven. Van belang was nu dat ze hierover zouden gaan praten met elkaar om dit recht te zetten. Uit de energie bleek gelukkig wel dat het met de relatie nog goed kon komen. Er was voor beiden nog veel te leren van elkaar.

Persoonlijkheids stoornis* en relaties

Veel vragen die ik in mijn praktijk krijg, gaan over relaties. Het moeilijke daarvan is natuurlijk dat ik het verhaal altijd maar van één kant te horen krijg. Daar ben ik me van bewust. Gelukkig krijg ik met mijn kaarten veel inzicht in wat er speelt. Een voorbeeld hiervan is narcisme. Als een partner heel dominant is, egoïstisch gedrag vertoont en zich niet kan inleven in de gevoelens van de andere partner, kan dit een teken zijn dat er sprake is van narcisme, een persoonlijkheidsstoornis.* 

***

Een vrouw had bij mij een afspraak gemaakt en begon over haar nieuwe partner te vertellen. Hij had meteen bij de kennismaking al benadrukt dat hij nog niet wist of hij wel een vaste partner wilde en of zij wel de juiste vrouw voor hem was. Hij bleef maar klagen over zijn ex die nog steeds verliefd op hem was en hem terug wilde. En als zij  bij hem was, ging hij geheel zijn eigen gang.

In het app-contact liet hij steeds doorschemeren dat zij niet zo belangrijk voor hem was en hij antwoordde meestal pas de volgende dag. Als zij het niet met hem eens was, strafte hij haar door sarcastisch te worden of niets meer te zeggen. Hij vernederde haar door vervelende opmerkingen over haar te maken waar bekenden bij waren. Maar... hij maakte het niet uit. Zij voelde dat er iets mis was, maar ze wist niet wat. Ze was in de war en haar zelfvertrouwen kwijt.

Dit en nog meer van wat zij mij vertelde, was voor mij een teken* dat er sprake was van een narcistische relatie, waarover ik haar advies heb gegeven.

 

* Ik ben geen arts. Als je je lichamelijk of psychisch ziek voelt, raadpleeg je die eerst!