Enthousiasme

Vandaag had ik een spirituele site bekeken en daarbij kwam het woord “enthousiasme” opeens in mij op en daarmee ook de oorspronkelijke betekenis, uit het (oude) Grieks: ἔνθεος (spreek uit: entheos), vrij vertaald: gegrepen door god. De Grieken gingen ervan uit dat mensen die helemaal opgingen in een bezigheid of geestesgesteldheid waren bezeten door een god of godin. En dat was niet negatief bedoeld. De Grieken hadden (evenals bijvoorbeeld de Romeinen) meerdere goden, die elk over bepaalde levensterreinen of onderwerpen gingen. Zo heb je bijvoorbeeld Aphrodite (Venus), godin van de liefde, Ares (Mars), god van de oorlog, Poseidon (Neptunus), god van de zee, en Hera (Juno), godin van huis en haard en natuurlijk Zeus (Jupiter), de baas over alle goden.

 

Wat ik opmerkelijk vind, is dat in onze tijd voor steeds meer mensen duidelijk wordt dat enthousiasme belangrijk is. Enthousiasme houdt het leven leuk, avontuurlijk, aantrekkelijk, wonderbaarlijk. Enthousiasme houdt in, dat je feeling hebt met wat je doet. Als je nou alleen kijkt naar je werk. Werken was vroeger voor de gewone mens alleen bedoeld om geld te verdienen om te overleven. Als je maar hard werkte, redde je het wel. Maar door de tijd heen begint steeds duidelijker te worden dat je dat alleen kunt volhouden als je je werk (of in ieder geval belangrijke onderdelen daarvan) interessant vindt. De mensen die hun baan alleen om de verdiensten hebben gekozen en uit het werk zelf weinig voldoening halen, bereiken zelden de top (tenzij ze héél erg op geld kicken, maar dáár zit dan tevens hun enthousiasme… en wisselen meestal op latere leeftijd nog van beroep omdat ze op een dood spoor zitten. Alleen diegenen die enthousiast zijn over hun taken, hebben vaak ook nog energie over om nog net dat stapje extra te zetten wat hen doet onderscheiden van de massa.

 

Het woord “enthousiasme” komt terug in de astrologie bij het teken Boogschutter, waarover Jupiter (de Romeinse versie van Zeus) heerst. Boogschutter houdt van goed, beter, best, groot, groter, grootst, wijs, wijzer, wijst. Uiteindelijk kom je dan uit bij God, de almachtige weet-al. Grenzen worden overschreden om meer te zijn, te worden en te maken. Boogschutter is het teken van gerechtigheid, die zal zegevieren. Het paard, dat onder dit teken valt, is dan ook niet voor niets een edel dier. Jupiter (heerser van het teken Boogschutter; oppergod van de Romeinen, equivalent voor Zeus bij de Grieken) werd niet voor niets aangeroepen voor geluk en voorspoed. Boogschutter energie beslaat naast enthousiasme ook de zin van het leven, synthese, snappen waar het allemaal om draait.

 

En that’s the point. Met enthousiasme heb je een doel waar je naar toe werkt, ben je bezig met groei, heb je “zin” in je leven en voel je je gelukkig. En dat is toch waar het allemaal om draait?

Maak een afspraak bij WWW.EVSENERGY.NL om te kijken waar JIJ je gelukkiger door gaat voelen, wat jouw doel is in dit leven en hoe je dat kunt bereiken. Bel 06 23962505. Gewoon doen.


1 view

Maak jouw eigen website met JouwWeb